Utrustning
Reseberättelse
tillbaka till huvudsidan

Lite om hur jag! lägger upp mina resor.

Bara en berättelse om hur jag gör och vad som funkar för mig och mitt sätt att resa, det finns många andra uppfattningar så det finns inte rätt eller fel. Varenda en har sina fördelar och nackdelar och alla har rätt.

Ja, jag älskar att sitta och planera mina resor under vintern.

Ja, jag uppskattar min TomTom Rider för vad den är – ett hjälpmedel (speciellt när ögonen har blivit för dåliga för att läsa kartan utan glasögon).

Ja, jag har alltid en papperskarta med mig, trots GPS och Google maps i mobilen.

Till att börja med gäller det naturligtvis att veta vart jag vill åka.
Kanske har jag blivit intresserad av ett land eller område pga ett inlägg på fb, kanske pga en websida jag har snubblat över eller kanske pga en berättelse i en tidning eller från vänner.

Steg 1 är då för mig att ta reda på så mycket som möjligt om landet med hjälp av allt från landets turistwebsida (nästan varje land har en mer eller mindre bra sådan), någon reseberättelse (det finns en uppsjö av de på internet) eller genom en resesida typ ”Tripadvisor”, ”Atlas Obscura” eller annan mera mc-specifikt sida (det finns också en uppsjö, jag har samlat en del på min websida )

Steg 2: när jag vet vart jag vill och vad jag ev. vill titta på är det dags för grovplanering. Jag använder mig då av Tyre som efter ett par år av problem funkar bra igen (man behöver en kartnyckel från Google som är gratis) eller, i undantagsfall Kurviger. Jag börjar med att lägga in de ställen jag vill titta på och låter programmet sköta resten. Man får därmed en bra överblick och ganska realistiska avstånd. Jag gillar Tyre bäst eftersom jag kan importera och visa POI som campingplatser eller sevärdheter i programmet.

Steg 3: Jag tittar på de föreslagna vägar och justera programmets vägval efter de vägarna (eller omvägar) jag vill ta. Likaså kollar jag var det finns campingplatser efter de tilltänkta dagsetapper (jag använder archiescampings som även går att importera och visa som POI i GPS'en och Tyre) och kollar även på nätet de olika i fråga kommande campingplatsernas upplägg. Många gånger har en del sållats bort redan där när det visat sig att det var tex platser mest för husvagnar och husbilar med lekparker, vattenrutschkana och/eller annat som tyder på orimligt höga priser och ett visst ”stök” (missförstår mig rätt, jag väljer inte en campingplats från början utan jag sållar bort en del). Då tillkommer det till de ganska få hållpunkter från början ett antal till.

Om man också vet lite om hur vägnätet är numrerat i många europeiska länder kan man lägga rutter på små, intressanta vägar och undvika de stora hårdtrafikerade. Tex Tyskland har 3 olika vägtyper. Autobahn (kännetecknas på kartan och vägskyltarna med ett ”A” framför vägnumret, tex ”A7” i blått), Bundesstrasse (en landsväg som kännetecknas på kartan och vägskyltarna med ett ”B” framför vägnumret, tex ”B20” i gult), och Länsvägar (som kännetecknas på kartan men sällan på vägskyltarna med ”L” eller "St", tex ”L2375” eller ”St2375”).

Länsvägarna är i regel små trevliga vägar utan större trafik, för Bundesstrasse (huvud-landsvärgarna) gäller att je färre siffror i beteckningen desto större och mera trafikerat (speciellt med lastbilar) är vägen. Tex är ”B4” väl utbyggd, delvis 4 spår med ringled kring byarna medans ”B244” är en ganska trevlig mindre väg (fortfarande ofta ledd förbi byarna).
Autobahn och Bundesstrasse byggs och underhålls av staten, länsvägarna av resp. län. Länssvägarna (de ”vita” vägarna på kartan) däremot är i regel små trevliga vägar, ofta krokiga som slingrar sig genom dalgångar och byar (framförallt söderut). Upplägget med antal siffror i vägnumret är ganska lika i de flesta länder, je fler siffror desto mindre väg.
Sen finns det Europavägarna (märkta med en grön skylt och bokstaven "E"). Beteckningen säger ingenting om vilken sorts väg det är, det kan vara motorväg, det kan vara landsväg men kännetecknar en huvudväg (som många gångar är också hårt trafikerat inte minst av lastbilar).

Steg 4: Jag delar upp rutten i mindre avsnitt, kanske 1-2 dagar åt gången, och kopiera GPX-filen antingen till TomToms minneskort för senare import eller ladda upp den på ”TomTom my drive” för senare synkronisering. Nu har jag rutten i olika delar och med relativt få vägpunkter i GPS'en. Nu är det ju så att GPS'en struntar blankt i den i programmet visade rutten och lägger upp en egen rutt mellan de angivna vägpunkterna beroendes på inställningen!
Jag brukar ställa in på ”ekologiskt rutt” (jag tror det heter så på svenska i TomTom, varför vet jag inte), ”undvik motorväg” och "undvik oasfalterad väg", det har funkat bäst för mig i regel.
På Balkan är det i regel bäst att tillåta motorväg och kryssa istället i ”undvik betalväg” eftersom alla motorvägar är avgiftsbelagda och många gånger finns det fria motorvägsringar runt storstäder som är bättre att köra än att köra sightseeing genom alla industriområden.
I alpländerna, speciellt Österrike, däremot är ”undvik betalvägar” förödande eftersom många pass och panoramavägar (Grossglockner Hochalpenstrasse tex) är mautpliktiga och därmed ”betalväg”.

Många gånger under dagens gång händer det sen att jag över en kopp kaffe tittar på min papperskarta och ändrar rutten eftersom man först upptäcker hur området och vägarna ser ut när man är där (ibland ändrar jag genom ”kör via” i GPS'en eller helt enkelt genom att köra en annan väg och låta GPS'en räkna om. Eller också struntar jag i GPS'en och följar skylten till en lokal sevärdhet som ser intressant ut. Ganska kul ibland). Ofta kollar jag på kvällen på kartan och lägga upp nya delmål för nästa dag i GPS'en för att kanske återgå till min ursprungliga planering vid ett senare tillfälle. Det har även hänt att jag har ändrat rutten helt och hållet på grund av väderförhållanden och hamnat helt nån annanstans än planerat.

Jag tror man måste ha gjort det ett antal gånger och fått lite egen erfarenhet för att komma underfund med vad som funkar bäst för en själv.
Man får inte glömma att en GPS inte är något annat än en dum maskin som väljer vägar efter de algoritmer som programmerarna har angivet (många gånger känns det som det mest är spelprogrammerare) och de förutsättningarna som du har angivit i dina inställningar men ett mycket bra hjälpmedel.

Det är många gånger himla kul att "köra fel" och låta GPS'en jobba och upptäcka kanske en by eller liten stad med torghandel i full gång och äta en "Bratwurst" på ett stånd med en massa förföriska dofter eller hitta ett litet spännande museum som inte finns på nån karta eller bara en bänk och bord vid en utsiktspunkt för att stanna och njuta.

Om ni gillar mitt arbete så är tacksam för ett litet bidrag för att hjälpa mig hålla webplatsen igång. Swish +36 307 851188 (Ungersk nummer, svenskt konto på Swedbank)
Tack så mycket för ditt bidrag!
//Jürgen

up